- Rabobank ziet de winst flink dalen door de oorlog in Oekraïne. Het economisch sentiment is door het conflict en de gestegen voedsel- en energieprijzen omgeslagen.
- Daarnaast moest er geld opzij worden gezet omdat het bedrijf zich na het begin van de oorlog geheel heeft teruggetrokken uit Rusland.
- Ten opzichte van vorig jaar is de winst van Rabobank met ongeveer 600 miljoen euro gedaald.
- Lees ook: Topman Wiebe Draijer van Rabobank toont begrip voor onrust onder boeren over stikstofplannen van het kabinet
Het vertrek van Rabobank uit Rusland na de inval in Oekraïne drukt de resultaten, zo blijkt uit cijfers die de bank donderdag presenteerde. De winst had ook te lijden onder het gekeerde economische tij, dat door de oorlog in Oekraïne en de flink opgelopen voedsel- en energieprijzen is omgeslagen.
Onder de streep bleef bijna 1,6 miljard euro winst over, 600 miljoen minder dan een jaar terug nog een kleine 2,2 miljard euro in de boeken ging.
De invloed van de oorlog was vooral zichtbaar in de kredietvoorzieningen, voornamelijk vanwege de beslissing van de bank om zich geheel uit Rusland terug te trekken. Daardoor moest geld opzij worden gezet, al viel er ook weer geld vrij dat eerder was weggezet tijdens de coronapandemie. Netto ging er 42 miljoen euro naar de stroppenpot.
Rabobank had relatief kleine zakelijke belangen in Rusland en was er vooral met dochterbedrijf DLL actief. Dat bedrijf houdt zich vooral bezig met lease- en financieringscontracten voor landbouwmachines. De Russische activiteiten waren in maart goed voor ongeveer 300 miljoen euro aan lopende contracten.
In de eerste helft van vorig jaar, waarmee wordt vergeleken, voerde het coöperatieve concern zijn winst juist nog stevig op. De bank profiteerde destijds flink van het economisch herstel. Ook kon het toen al weer over een behoorlijk deel van het geld beschikken dat eerder apart werd gezet vanwege het risico dat leningen nooit meer werden terugbetaald. Dat ging toen om een nettobedrag van 274 miljoen euro.
Rabobank profiteerde de voorbije maanden wel van het oplopen van de rente. Dit leidde ook tot betere marges op spaargeld. Maar als het gaat om kredieten in Nederland dan was de margedruk nog wel voelbaar. Verder gingen de inkomsten uit provisies en commissies omhoog. Maar daartegenover stond dat de volatiele economische omstandigheden een negatief effect hadden op de waardering van aandelenbelangen. In de eerste helft van vorig jaar droegen deze belangen nog positief bij aan de resultaten.